Кирил Димески – |< ! R #


Приемен испит за полицајци

Posted in Мајтапи,Општа од Кирил Димески на 30 Август, 2007

Пожелно е кандидатите да знаат да пишуваат и читаат. Време за решавање – осум часа. Секој што препишува ќе добие дополнителни пет бода поради преземена дополнителна иницијатива. Многу среќа при решавањето!

1. Кој победил во Втората светска војна, а кој бил втор?

2. Од што е направен сребрениот долар?

3. Да се објасни Ајнштајновата теорија или да се напише неговото име.

4. Со големи букви напишете: куче, маче, компир.

5. Кога почнуваат вестите во 19:30?


6. Колку отприлика имало Божји заповеди?

7. Постоеле 6 кралеви со име Џорџ, последниот се викал Џорџ VI. Како се викале останатите пет?

8. Да се напишат броевите 1-10 наназад. За секој погрешно напишан број се одзема еден бод.

9. Кој го измислил Ото Ванкеловиот мотор?

10. На кој инструмент свиреше Блаже трубачот?


11. Дали го разбираш Њутновиот закон за гравитација? Одговори со ДА или НЕ!

12. Берлин е главен град на која држава? (не повеќе од еден одговор)

13. Заокружи го натрапникот: Мартин Лутер Кинг, папата Јован Павле II, Махатма Ганди, Мајка Тереза, Џек Мевосек.

14. Јајцето од Колумбо е: приказна, јајце од птица, специјално спремено јајце за доручек, дел од телото на славниот морепловец

15. Васко Де Гама имал три славни морски патувања. На едно од нив умрел. На кое по ред патување?

Превземено од Taratur.com

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: