Кирил Димески – |< ! R #


Номинален или реален

Posted in Општа од Кирил Димески на 25 Декември, 2008

Деновиве бев испрашан по предметот Економија за 4-та година. Одговарав за БДП (Бруто домашниот производ). Наеднаш се потсетив дека министерот ни наш за финансии д-р Трајко Славевски неодамна забележа раст на БДП за некој мал процент.
Тогаш си помислив. Да бе министерот се владеел по начинот на пресметка на националниот доход, за на крај да добие номинален БДП. Номиналниот бруто домашен производ е вредност на производите и добрата произведени во текот на една година по тековни цени. Значи ако во моментот на пресметка на БДП има инфлација која повлекува и пад на производството тогаш може да се јави и пораст ан БДП. Зошто ? Одговорот е едноставен
Пример : Минатиот период се произвдувале 1000 парчиња х цела 20 денари. Со што вредноста на ГДП била 20000 денари. Ако постои инфалација цената на производот кој се произведувал по 20 денари ќе биде 25 денари, а ќе се произведат 850 парчиња со што добиваме резултат од 21250 денари. Нормално ако ги споредите овие цифри ќе добиете пораст за 1250 денари за разлика од минатата година.

Затоа ако Владата Ве информира дека има пораст на БДП во однос на минатата година, а во моментот има инфлација НЕ ВЕРУВАЈТЕ.

Advertisements

2 Responses to 'Номинален или реален'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Номинален или реален'.

  1. Натемаго said,

    Добра поента


  2. Доколку владата каже дека има пораст на БДП зборува за реалниот, не за номиналниот 😀
    Затоа без нервози. И нареден пат кога ќе пресметуваш БДП пресметај и процент за колку е пораснат БДП.


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: